Обслуговування авіапасажирів

Загальні положення Які бувають класи обслуговування?
Розподіл місць у літаку Харчування
Обслуговування в аеропорту Паління на борту
Самопочуття в літаку

Загальні положення

Обслуговування пасажирів на борту повітряного судна є невід'ємною частиною комплексу послуг, що надаються перевізником пасажирам. 

Перевізник на борту повітряного судна повинен мати підготовлений персонал, достатній по кількості для здійснення обслуговування пасажирів, у тому числі надання першої медичної допомоги, і забезпечення безпеки польоту у відповідності з діючими нормами і правилами.

Перевізник на борту повітряного судна надає пасажиру комплекс послуг в залежності від типу та обладнання повітряного судна, тривалості польоту, часу доби, а також класу обслуговування, вказаного в перевізному документі. 

Обслуговування пасажирів на борту для бортпровідника починається з моменту приходу пасажирів на повітряне судно і закінчується після посадки повітряного судна і виходу останнього пасажира. Протягом усього цього часу бортпровідник повинен перебувати з пасажирами, не залишаючи, їх без уваги і спостереження. 

При зустрічі і розміщенні пасажирів на борту повітряного судна бортпровідники зобов'язані: 

  • зустріти пасажирів на трапі або біля вхідних дверей;
  • надати допомогу пасажирам при переході з трапа в повітряному судні, особливо пасажирам з дітьми, людям похилого віку, інвалідам;
  • направити пасажирів до своїх місць, надати допомогу в розміщенні верхнього одягу і ручної поклажі;
  • інформувати пасажирів про призначення багажних полиць, розташування місць в салонах, гардеробів;
  • визначити кількість пасажирів та його відповідність даними супровідної відомості;
  • уточнити відповідність раціонів харчування кількості пасажирів;
  • після закінчення посадки пасажирів доповісти командиру повітряного судна про готовність до вильоту.
Забороняється розміщувати на багажних полицях і в пасажирських салонах речі, які можуть завдати шкоди пасажирам або обладнанню літака, захаращувати проходи, аварійні та службові двері, побутові відсіки і підходи до аварійних люків. 

При обслуговуванні пасажирів до зльоту бортпровідники зобов'язані:
  • запропонувати газети і журнали, починаючи з салону першого класу;
  • здійснювати індивідуальне обслуговування пасажирів на виклики та, при необхідності, надавати медичну допомогу;
  • зачитати текст привітання та інформацію про аварійно-рятувальне обладнання повітряного судна (при польоті над водним простором більше 30 хв. — продемонструвати рятувальні жилети);
  • перевірити правильність закріплення пасажирів прив'язними ременями;
  • здійснювати візуальний контроль за станом пасажирів.
Через 10 хвилин після зльоту бортпровідник здійснює підготовку до обслуговування пасажирів згідно затвердженої технології та порейсовій технологічній карті. 

На борту повітряного судна в польоті здійснюються наступні види обслуговування пасажирів:
  1. Індивідуальне;
  2. Інформаційне;
  3. Медичне;
  4. Обслуговування харчуванням.

Під час польоту бортпровідник зобов'язаний:

  • постійно контролювати виконання пасажирами правил поведінки на борту повітряного судна;
  • стежити за справністю сигналізації та світлових табло в салонах повітряного судна;
  • стежити за чистотою в салонах, буфеті-кухні, побутових відсіках і туалетних кімнатах, своєчасно міняти рушники, мило, протирати дзеркала і т. д.;
  • своєчасно реагувати на виклик пасажирів і негайно — на виклик екіпажу;
  • створювати атмосферу спокою і впевненості;
  • постійно стежити за температурним режимом у салонах (температура повітря не повинна перевищувати 25°С і бути нижчою 18°С);
  • не допускати входу в кабіну екіпажу сторонніх осіб та одночасного знаходження в побутових відсіках більше трьох чоловік;
  • входити в кабіну екіпажу тільки після подачі встановленого командиром повітряного судна спеціального сигналу;
  • не допускати спроби відкриття основних, запасних, службових дверей та аварійних люків;
  • проводити заходи щодо забезпечення безпеки пасажирів у польоті, чітко і грамотно діяти в аварійній обстановці, особливо при необхідності евакуації з повітряного судна;
  • у разі виникнення будь-яких конфлікту з пасажирами доповісти про це командиру повітряного судна та відзначити в «Завданні на політ».

Перед зниженням повітряного судна бортпровідники зобов'язані:

  • закінчити обслуговування пасажирів;
  • підготувати до здачі буфетно-кухонне обладнання, м'який інвентар і засоби обслуговування пасажирів;
  • закріпити буфетно-кухонне і побутове обладнання;
  • вимкнути всі електронагрівальні прилади;
  • навести лад на робочому місці;
  • підготувати звітну і перевізну документацію;
  • після включення світлового табло інформувати пасажирів по СГУ про зниження повітряного судна;
  • проконтролювати, чи всі пасажири пристебнуті ременями;
  • доповісти командиру повітряного судна про готовність пасажирів до посадки;
  • зайняти службові місця згідно аварійному розкладу, пристебнутися ременями і спостерігати за поведінкою пасажирів.
Після посадки повітряного судна бортпровідники зобов'зані:
  • зачитати по СГУ текст інформації;
  • зайняти свої місця біля дверей;
  • проконтролювати кріплення трапів;
  • надати допомогу пасажирам при виході на трап.
Після виходу останнього пасажира бортпровідники зобов'язані: 
  • встановити на дверях обмежувальні ремені;
  • доповісти командиру повітряного судна про результати огляду і отримати від нього «Завдання на політ» з підписом і зауваженнями; 
  • здати рятувальні жилети, м'який інвентар і засоби обслуговування пасажирів у польоті, буфетно-кухонне обладнання та невикористані продукти харчування; комерційне завантаження; сумку-папку бортпровідника, і перевізну документацію;
  • забуті пасажирами речі передати відповідній посадовій особі служби організації перевезень.

Які бувають класи обслуговування?

У більшості авіакомпаній прийнято три класи обслуговування: «перший», «бізнес» і «економічний». Ці класи відрізняються рівнем сервісу як в аеропорту, так і на борту літака.

Пасажирам, які мають квиток «економічного класу» ( по повному або спеціальним тарифами), в салоні літака пропонується харчування, включаючи безалкогольні напої, соки, вино або пиво, - залежно від маршруту, часу вильоту і тривалості польоту. Під час відпочинку пропонуються газети, журнали та інші друковані видання, а також широкий асортимент товарів безмитної торгівлі.

Пасажирам «бізнес- класу » надається підвищений рівень сервісу. В аеропорту це окремі стійки реєстрації , на яких не буває черг. Також можуть надаватися бізнес-зали, в яких можна спокійно відпочити перед польотом. На борту літака пасажири «бізнес- класу » летять в бізнес- салоні , а більш комфортабельні крісла і засоби комунікації дозволяють їм відпочити під час тривалих перельотів і не переривати ділового спілкування. У бізнес -класі надаються спеціальні їжа і напої.

У салоні «першого класу» рівень обслуговування ще вище. Пасажирам приділяється більше уваги, меню для них різноманітніше, а напої - більш вишукані. Крім того, в багатьох аеропортах пасажири «першого» (іноді «бізнес») класів запрошуються в передпольотний салон відпочинку, де є безкоштовні алкогольні та безалкогольні напої, легкі закуски. Там же можна скористатися послугами бізнес -центру: зробити ксерокопію документа, зателефонувати, відправити повідомлення по електронній пошті. В дорозі на всіх рейсах компанії маленьким пасажирам (дітям до 2 -х років) надається дитячий дорожній набір, до складу якого входять предмети першої необхідності, гігієнічні та інші засоби, які можуть знадобитися малюкові під час подорожі.

Розподіл місць у літаку

Місця у салоні літака надаються таким чином, щоб в разі виникнення аварійної ситуації пасажири особливих категорій не блокували проходи, а інші пасажири мали змогу надати їм допомогу при проведені евакуації.

Біля аварійних виходів та на місцях біля проходу місця в літаку не надаються наступним пасажирам:

  • обмежено дієздатним;
  • з великою надмірною вагою;
  • дітям у супроводі і без супроводу дорослих;
  • цивільним та кримінальним депортованим;
  • пасажирам, які перевозять живих тварин.

Пасажирам з дітьми у віці до двох років надаються місця у літаку, обладнані додатковою кисневою маскою.

Пасажирам з живими тваринами не надаються місця у літаку біля кухні та туалету.

Пасажирам, які здійснюють поїздку у супроводі собаки-проводиря, надаються місця в кінці салону.

При бронюванні квитка на деякі рейси пасажирам надається можливість попереднього вибору місця у літаку. Однак у випадку, якщо на даному рейсі пізніше реєструється особа з вищезазначених категорій, попередньо заброньоване пасажиром місце може бути змінене представником авіакомпанії при посадці.

Харчування

Деякі авіакомпанії надають пасажирам можливість попереднього вибору харчування, яке може відрізнятись від стандартного. Дана опція доступна тільки на тих маршрутах, де передбачене безкоштовне гаряче харчування — сніданок (breakfast), обід (lunch) або вечеря (dinner). Якщо в польоті передбачені тільки закуски (snack або refreshments), то замовлення спеціальної їжі неможливе. Так само не практикуються окремі види харчування на рейсах бюджетних і чартерних авіакомпаній. На внутрішньоєвропейських або внутрішньоамериканських рейсах деякі великі авіакомпанії не дозволяють вибрати спеціальне харчування навіть на регулярних рейсах. 

У кожної авіакомпанії існують свої правила замовлення спеціального харчування. В одних авіакомпаніях потрібно це робити під час купівлі квитка, в інших достатньо зателефонувати за 36 годин до відправлення. Якщо квиток купується менше, ніж за добу, то, можливо, замовлятиспеціальне харчування вже пізно. 

Безкоштовне спеціальне харчування і його замовлення не залежать від тарифу і є бонусом, а не обов'язковою послугою, що входить у вартість перельоту. У всіх авіакомпаній різний набір доступних страв (типів харчування). Авіакомпанія не гарантує, але зазвичай прикладає всі зусилля, щоб пасажир, який замовив спеціальну їжу, все ж таки отримав її на борту. При замовленні спеціальної їжі рекомендується за кілька днів до польоту зателефонувати безпосередньо до авіакомпанії і уточнити наявність відповідної позначки в системі бронювання.

У разі вимушеної зміни рейсу і/або напрямку збереження обраного виду харчування не гарантовано. Якщо для вас дуже важливе дотримання дієти — беріть їжу із собою (тільки без напоїв, які, за новими правилами, не можна проносити на борт).

Нижче наводяться 4-буквенні коди, що позначають різні типи харчування в системах бронювання. У списках присутні різноманітні набори меню, але це не означає, що всі авіакомпанії мають повний асортимент. 

Ритуальна їжа

При замовленні їжі з урахуванням релігійних уподобань слід мати на увазі, що є безліч авіакомпаній, де харчування за замовчуванням призначене для осіб певної конфесії. Наприклад, у El-Al вся їжа кошерна, у Malaysian Airlines — халяльна.

HNML — індуїстське меню (Хінду). Їжа не містить яловичини, телятини, свинини, може містити баранину, птицю, рибу, молоко. Пряна і гостра їжа. Не вегетаріанська; 
JNML — харчування для послідовників джайнізму. Страви готуються з індійськими приправами. Суворе вегетаріанське в азіатському стилі, без коренеплодів, цибулі та часнику;
KSML — кошерне меню. Їжа приготована з дотриманням кошерних правил. На упаковці присутні печатки та відмітки відповідності кашруту; 
MOML — халяльне (мусульманське) меню. Їжа без використання свинини, желатину і алкоголю.

Дитяче меню

Навіть якщо ви бронюєте квиток на дитину, дитячу їжу треба замовляти окремо. Дітям, що летять по квитку без місця, може бути замовлено тільки харчування для немовлят.
 
BBML — харчування для немовлят до двох років. Зазвичай це розігріті баночки дитячого харчування; 
CHML — набір їжі для дітей від 2-3 до 10-12 років. Негостра їжа в цікавій формі, іноді з іграшками.

Спеціальна їжа для алергиків 

GFML — харчування без вмісту клейковини. Виключена їжа з пшениці, жита, ячменю, вівса, молочні продукти. Їжа без рослинного білка;
NFML — страви без риби та рибних продуктів;
NLML — харчування з низьким вмістом молочного білка (без лактози). Виключено застосування молока, молочних продуктів — йогурту, сиру, масла, морозива, щербета і т.д.;
PFML — їжа без арахісу (арахісових горіхів, масла і продуктів з їх використанням). 

Лікувальне та дієтичне харчування

BLML — меню, призначене для тих, хто страждає захворюваннями шлунка та/або травного тракту. Входять: свіжі фрукти, відварні овочі. Виключається печена або смажена їжа, часник, цибуля або спеції;
DBML — харчування для діабетиків. Виключені смажені продукти, продукти з високим вмістом фруктози, цукру, жирні продукти;
HFML — їжа з високим вмістом клітковини. У меню входять продукти з непросіяного борошна, фрукти, овочі, бобові або горіхи. Не міститься крохмаль; 
LCML — низькокалорійне меню. Калорійність приблизно 1200 калорій, виключені смажені продукти, використовується пісне м'ясо, нежирні молочні продукти, фрукти та овочі;
LFML — харчування з низьким вмістом жиру і холестерину. Виключені смажені продукти, яєчний жовток, тельбухи, креветки, краби, лобстери, ікра. Включає в себе пісне м'ясо, свіжі фрукти, овочі, рослинне масло, нежирні молочні продукти;
LPML — харчування зі зниженим вмістом білків;
LSML — харчування з низьким вмістом солі (натрію). Приготування їжі здійснюється без солі, виключені сильносолоні продукти; 
NSML — безсольова дієтична їжа;
PRML — харчування з низьким вмістом пурину. 

Вегетаріанське харчування 

AVML — вегетаріанске Хінду / Азіатське вегетаріанське. Їжа без м'яса і риби з обмеженим використанням молочних продуктів;
INVG — меню в індійському стилі з карі і молочними продуктами;
RVML — продукти без кулінарної обробки: сирі овочі і фрукти;
VGML — суворе вегетаріанське (веганське) меню. Відсутні будь-які продукти тваринного походження;
VLML — вегетаріанське меню з використанням молока і яєць.

Інші види харчування

FPML — фруктова тарілка. Свіжі або консервовані фрукти іноді з випічкою;
JPML — японські страви;
ORML — східне меню. Основна страва — гостра, у східному стилі (з м'яса, домашньої птиці, риби);
SFML — морепродукти. Основний інгредієнт — риба чи креветки.

Обслуговування в аеропорту

Аеропорт містить цілий ряд служб, які мають забезпечити зручність і комфорт пасажирам. До них відносяться: 
  • зал очікування;
  • камера схову;
  • автостоянка;
  • кімната матері та дитини;
  • митний пост;
  • прикордонний пост;
  • медичний пункт;
  • довідкова служба аеропорту.
Якщо ви цінуєте свій час і комфорт, VIP-обслуговування пасажирыв в аеропортах України, СНД і Європи — для вас. Спрощена процедура реєстрації допоможе уникнути черг, метушні і помітно заощадить ваш час.
 
VIP-послуги, які надаються в аеропорту:
  • індивідуальна зустріч авіапасажира (групи авіапасажирів) або посадка в літак висококваліфікованими фахівцями з організації обслуговування авіаперевезень зі знанням іноземних мов;
  • підвіз пасажирів спеціальним транспортом від/до літака;
  • доставка, розвантаження і завантаження багажу та ручної поклажі від/до транспорту пасажира;
  • проходження паспортного і митного контролю через спеціально обладнані пункти, реєстрація авіаквитків і багажу;
  • розміщення попередньо заявленого автотранспорту замовника під час зустрічі або проводів пасажирів на привокзальній площі;
  • надання окремих приміщень для очікування рейсу.
Послуги, які надаються у терміналі:
  • надання послуг міського зв'язку, факсу, ксерокса;
  • діти до 12 років, які прямують у супроводі батьків, обслуговуються безкоштовно (крім послуг бара).

Послуги, які надаються в аеропорту: 
  • реєстрацію пасажирів та оформлення багажу і вантажу за маршрутом і на рейс, зазначений у перевізному документі, а також проведення спеціального контролю авіаційної безпеки;
  • зважування багажу та ручної поклажі пасажирів;
  • доставку пасажирів до повітряного судна (від повітряного судна), їх посадка на борт повітряного судна і висадка при прибутті до аеропорту призначення (транзитний аеропорт);
  • доставку багажу і вантажу до повітряного судна і назад, його завантаження на повітряне судно і вивантаження з повітряного судна;
  • проведення митного, прикордонного, а також, при необхідності, санітарно-карантинного, імміграційного, ветеринарного і фітосанітарного контролю під час їх перевезення за міжнародним маршрутом;
  • доставку пасажирів, багажу і вантажу з місця вимушеної посадки в найближчий аеропорт, який не є для пасажирів аеропортом призначення;
  • користування послугами кімнати матері і дитини батькам з дітьми у віці до 7 років і жінкам на другій половині терміну вагітності;
  • надання візуальної і звукової інформації про виконання рейсів;
  • надання звукової інформації про правила поведінки на повітряному транспорті;
  • надання звукової інформації про проведення технологічних процедур з обслуговування пасажирів;
  • безкоштовна видача індивідуальних довідок про рух повітряних суден;
  • позачергова посадка в повітряне судно інвалідів та пасажирів з дітьми дошкільного віку;
  • медичні послуги аеропорту.

Послуги при перерві у перевезенні:

При перерві в перевезенні з вини авіапідприємства, а також у випадку затримки рейсу, скасування рейсу внаслідок несприятливих метеорологічних умов, з технічних та інших причин зміни маршруту перевезення перевізник надає наступні безкоштовні послуги: 
  • два телефонних дзвінка або два повідомлення по електронній пошті і прохолодні напої при очікуванні відправлення рейсу більше двох годин;
  • гаряче харчування при очікуванні відправлення рейсу більше чотирьох годин і далі кожні шість годин у денний час і кожні вісім годин у нічний час;
  • місце у готелі у разі вимушеної затримки повітряного судна під час відправлення на термін більше восьми годин у денний час і більше шести годин у нічний час;
  • доставку транспортом від аеропорту до готелю і назад в тих випадках, коли готель надається безоплатно;
  • зберігання багажу.
Платні послуги, що надаються в аеропортах:
  • тимчасове зберігання речей пасажирів в камері схову;
  • харчування пасажирів;
  • послуги відділення зв'язку;
  • торгівля аптечними товарами;
  • торгівля періодичною пресою;
  • розміщення пасажирів у готелі;
  • користування послугами кімнати матері і дитини батьками з дітьми у віці 5-7 років;
  • замовлення приватних оголошень за звукового зв'язку в аеровокзалі;
  • упаковка багажу і ручної поклажі;
  • торгівля предметами першої необхідності в дорозі, сувенірами.
Забезпечення пасажирів інформацією
 
Перевізник або обслуговуюча організація забезпечує пасажирів в аеропорту візуальною та/або акустичної інформацією: 
  • про час відправлення і прибуття (вильоту і прильоту) повітряних суден, що виконують перевезення за розкладом (планом польоту);
  • про місце і час початку та закінчення реєстрації пасажирів і багажу на рейс, зазначений у перевізному документі;
  • про час посадки пасажирів у повітряне судно, що виконує перевезення за розкладом (планом польотів);
  • про затримки повітряних суден, що виконують перевезення за розкладом (планом польотів) і про причини їхніх затримок;
  • про розклад виконання рейсів, вартість повітряного перевезення по виконуваних маршрутах, в тому числі про пільгові умови перевезення дітей та інших категорій пасажирів;
  • про правила перевезення пасажирів і багажу, у тому числі безкоштовного провезення багажу, предметів і речовин, заборонених до перевезення повітряним транспортом, та інших особливих умов перевезення;
  • про розклад руху наземних видів транспорту між аеропортом і найближчим населеним пунктом;
  • про адреси продажу та правила продажу і бронювання перевезень;
  • про правила і порядок проведення огляду пасажирів і багажу, що вилітають з аеропорту;
  • про правила проходження митного, прикордонного контролю та інших формальностей пасажирами, які вилітають міжнародними рейсами.

Паління на борту

Рішення з приводу дозволу паління на борту приймається кожною авіакомпанією окремо. Ви можете уточнити цю інформацію при покупці або бронюванні квитка у агента або у довідковій службі перевізника.

Турбота про безпеку, здоров'я і зручність своїх пасажирів є пріоритетом для більшості авіакомпаній. У зв'язку з цим на всіх рейсах авіакомпанії (як регулярних, так і чартерних) паління часто зовсім заборонене. У даних випадках слід ознайомитись окремо з правилами авіакомпанії, що стосуються паління і санкціями передбаченими за їх порушення (як правило, це штрафи і адміністративні покарання).

Якщо на вашому рейсі паління не заборонене, обов'язково наявний ряд обмежень:

  • під час польоту палити дозволяється лише сидячи в кріслі на спеціально відведених місцях або в зонах для пасажирів, що палять; 
  • забороняється паління при посадці в літаку і виході з нього;
  • забороняється паління, якщо увімкнене світлове табло «Не палити»; 
  • паління в туалетній кабіні літака категорично забороняється, зважаючи на небезпеку виникнення пожежі. Те саме стосується проходів між кріслами; 
  • у всіх випадках пасажирам дозволяється палити лише сигарети, оскільки трубки і сигари мають сильний запах і їх частина, що горить, занадто велика.

Самопочуття в літаку

Кожному мандрівникові важливо знати про особливості повітряного польоту, щоб він міг зробити деякі кроки, які забезпечать нормальне самопочуття. Якщо слідувати нижчеописаних правилам, то воно у вас буде.
 
Вологість / Зневоднення
 
Іноді пасажири скаржаться на низьку вологість або на підвищену сухість повітря в салоні (зазвичай вологість становить менше 25 %). Це пояснюється низькими вологістю і температурою повітря за бортом. Підігріте повітря і надходить в пасажирський салон. Знижена вологість може викликати сухість в носі, горлі, очах, може заподіяти незручності пасажирам, які носять контактні лінзи.
 
Рекомендації:
  • під час польоту частіше пити воду і соки;
  • менше пити чай і каву, помірно приймати алкоголь (ці напої виступають як сечогінних засобів і зневоднюють організм);
  • якщо контактні лінзи починають дратувати очі, зніміть їх і надіньте окуляри;
  • користуйтеся зволожуючим кремом для шкіри обличчя;
  • якщо ви алергік або хворієте на астму, то перед польотом проконсультуйтеся з лікарем про ліки.
Прийом їжі
 
Правильний прийом їжі і напоїв сприятиме вашому стану комфорту під час і після польоту. Уникайте переїдання безпосередньо перед і під час польоту. Намагайтеся вживати легку, добре збалансовану їжу, яка легко перетравлюється, уникайте продуктів, які утворюють гази (боби, капуст, пиво).
 
Циркуляція крові
 
Якщо ви довгий час сидите в положенні "прямо", то центральні кровоносні судини в ногах звужуються, що погіршує процес повернення крові до серця. Тривала відсутність активності м'язів тіла через такого положення може призвести до болів в спині, набряклості ніг і взагалі до почуття дискомфорту. Щоб уникнути цього, робіть легкі розслаблюючі вправи або час від часу пройдіться по салону.
 
Тиск повітря
 
Щоб забезпечити нормальні умови перебування в літаку, втягнутий повітря за борту подають в салон під тиском. Тому тиск під час польоту, а також перепади тиску під час зльоту і посадки не становлять проблеми для пасажирів. Однак, якщо у вас є запалення верхніх дихальних шляхів, пазух носа, загострення легеневих захворювань, анемія або серцево судинні захворювання, ви можете відчувати певний дискомфорт. Діти та немовлята можуть відчувати дискомфорт в моменти зльоту і посадки.
 
Рекомендації пасажирам:
  • щоб "звільнити" вуха, спробуйте посмоктати цукерку або позіхнути. Ці дії допоможуть вам стабілізувати тиск між каналом середнього вуха і горла;
  • скористайтеся спреєм для носа, звільняйте ніс від слизу за 30 хвилин до посадки. Це допоможе вам відкрити вуха і носові канали;
  • дитині в момент зниження можна дати соску: смоктання і ковтання допоможе немовляті врівноважити тиск у вухах.
Млявість / втома
 
Чим більше тимчасових поясів ви перетинаєте під час своєї подорожі, тим більше збиваються ваші біологічні годинники. Це призводить до безсоння, втрати апетиту і загальної втоми.
 
Рекомендації:
  • добре виспатися вночі перед польотом;
  • по можливості виберіть прямий рейс, щоб скоротити час польоту;
  • якщо в пункті призначення ви знаходитесь менше 48 годин, переведіть годинник на місцевий час і постарайтеся їсти і спати за місцевим часом.
Запаморочення / нудота
 
Якщо ви реально відчуваєте наближення запаморочення, то дивіться на нерухомий предмет - нудота відступить. Просіть місце біля вікна. Якщо за бортом гарна погода і ви бачите землю, море або горизонт, ви стаєте менше схильні запаморочення.
 
Намагайтеся спланувати ваш рейс на великий літак і просіть місце за крилом, там менше відчувається турбулентність повітря. Нерозумно утримуватися від їжі, проте не слід і переїдати.